Повечe от 40 години история

 1. 2018

  Европапир придобива дял в компанията - специялист по опаковките Carl Bernh. Hoffmann GmbH in Jeging, Австрия

  www.moderne-verpackung.at

 2. 2015

  В Австрия Европапир придобива "Werbetehnik"  - виском подразделение на PaperNet 

   www.europapier-werbetechnik.at

 3. 2013

  „Европапир” възобновява своята търговска дейност в Украйна и създава съвместното предприятие „Европапир Източна Европа”.

 4. 2012

  „Европапир Груп” придобива 100% от PaperlinX в Унгария, Словакия, Словения, Хърватска и Сърбия

 5. 2010

  Европапир -  част от Heinzel Group

  „Европапир” става част от „Хайнцел Груп”. Групата с централен офис във Виена се състои от  международната компания за търговия с целулоза и хартия  Wilfried Heinzel AG, производителите на целулоза и хартия Zellstoff Pöls AG, Laakirchen Papier AG и AS Estonian Cell, както и компанията за преработка и търговия на отпадъчна хартия Bunzl & Biach.

 6. 2007

  „Европапир” утвърждава своите позиции на пазара в Босна и Херцеговина като придобива и се слива с Hercegtisak, местен търговец, който доставя хартия за офиси и училища.

 7. 2004

  Русия

  „Европапир” разширява своя пазар със 140 милиона души като придобива отдела по продажби на Mondi Syktyvkar, Русия. Териториалният обхват на „Европапир” сега се простира от Фращанц на западната граница на Австрия до Иркутск в Източен Сибир.  

   

   

 8. 2003

  „Европапир” придобива полското търговско дружество на International Paper и така се ражда Europapier Impap.

 9. 2002

  България

  „Европапир” завършва своето разширяване в Балканските страни със създаването на „Европапир България”.

 10. 2001

  Босна и Херцеговина

  В годината на своята тридесета годишнина, „Европапир” стартира дейност в Босна и Херцеговина, друга държава от бившата социалистическа Федерална република Югославия. 

 11. 1998

  Украйна

  „Европапир” открива търговски офис в Украйна, който е закрит няколко години по-късно по съображения, свързани с бизнес средата. 

 12. 1997

  Румъния

  „Европапир” за пръв път отваря врати в Румъния, пазар с над 20 милиона души.

 13. 1996

  Хърватска

  Една година по-късно Хърватска с нейните повече от 1 000 острова и  5.835 км крайбрежна ивица става част от „Европапир Груп”.

 14. 1995

  Сърбия и Черна Гора


  Разширяването на Балканите продължава: „Европапир” се установява в Сърбия и Черна гора.

 15. 1994

  Полша


  След придобиването на Sonevix в Полша „Европапир” навлиза в една страна с почти 40 милиона души население, което означава повече от удвояване на пазара.  „Европапир” разширява основната дейност на  Sonevix, т.е. външна реклама, като създава търговски звена за хартии за писане и печат, както и за офис хартия.

 16. 1993

  Словения и Чехия

  Разширяването продължава на юг с навлизането на „Европапир” на най-малкия пазар - Словения с малко над два милиона души население.

  Създаването на „Европапир Бохемия” в Чехия бележи следващата стъпка в разширяването на „Европапир” в североизточна посока.

   

 17. 1991

  Унгария и Словакия

  Само две години след падането на Желязната завеса, „Европапир” е първата западноевропейска търговска фирма за хартия, който навлиза на пазара в Източна Европа като създава компания в съседната държава Унгария.   
   

  Още същата година „Европапир” навлиза на пазара в Словакия като открива филиал в столицата Братислава, разположена на 60 км от австрийската граница.

 18. 1971

  Създаване на Европапир в Австрия

  „Европапир Австрия” със седалище във Виена се създава от четирите фабрики за хартия  Neusiedler(понастоящем Mondi), Nettingsdorfer, Salzer и Steyrermühl.